Spouwmuurisolatie werkt goed voor zowel nieuwe als oude constructies, maar de eerste vereist veel meer aandacht dan de laatste. Spouwmuurisolatie werkt op twee belangrijke manieren. Het houdt lucht vast tussen het oppervlak en de omliggende structuur en zorgt voor isolatie. Spouwmuurisolatie fungeert ook als een geluidsdeflector.
Spouwmuurisolatie specialist
Spouwmuurisolatie werkt goed om warmteverlies via een spouwmuur te verminderen. Dit werkt omdat het een verkleining van de afstand tussen twee oppervlakken veroorzaakt en dat de algehele effectiviteit van de isolatie beïnvloedt. Spouwmuren zijn meestal gemaakt van beton of baksteen, en baksteen is hiervoor de beste optie omdat het uitstekende thermische eigenschappen heeft. Vroeger hadden de stenen gaten ertussen en de ruimtes fungeren als kanalen waardoor warmte kan ontsnappen. Holtes moeten goed worden afgedicht om lekken te voorkomen. Dit wordt gedaan door het aanbrengen van papier of weefsellijm.
Bij het aanbrengen van spouwmuurisolatie zijn verschillende maatregelen nodig. Het begint met het tekenen van de omtrek van de constructie, gevolgd door het opmeten en uitsnijden van de benodigde vormen. De spouwmuur moet worden gemeten en op maat gesneden voor isolatie; het is belangrijk dat elke centimeter ruimte geïsoleerd is. Spouwmuren moeten vervolgens worden afgedicht met papier of glasvezel. Je kan ook gebruik maken van Steenstrips,
Het gebruikte isolatiemateriaal moet zo zijn ontworpen dat luchtspleten tot een minimum worden beperkt. Luchtruimte is essentieel voor een effectieve werking van spouwmuurisolatie, omdat warmte gemakkelijk door de lucht beweegt. Het is ook belangrijk dat het isolatiemateriaal waterafstotend is; anders kan het de spouwmuur niet volledig isoleren. Spouwmuurisolatiesystemen bieden ook een effectieve manier om warmteverlies te verminderen en de energie-efficiëntie te verhogen.
Isolatiesystemen met spouwmuurisolatie zijn er in verschillende uitvoeringen. Een dergelijk type wordt een op glasvezel gebaseerd systeem genoemd. Op glasvezel gebaseerde isolatiematerialen staan bekend om hun hoge R-waarde. De R-waarde van een materiaal verwijst naar zijn vermogen om het warmteverlies bij bepaalde temperaturen te weerstaan. Materialen met een hoge R-waarde worden sterk aanbevolen voor gebruik in spouwmuren om warmteverlies tegen te gaan. Spouwmuurisolatie plaatsen in een ouder huis zonder metselwerk kan soms moeilijk zijn.
Naast het isoleren van spouw, maakt Spouwmuurisolatie ook gebruik van andere materialen om dit doel te bereiken. Een voorbeeld van zo’n materiaal is baksteen. Brick installeren is vrij eenvoudig. Men kan stenen van verschillende kleuren gebruiken of kleine stukjes steen aan een uiteinde van de muur installeren, zoals in het geval van isolerende kleine badkamers.
Voor een goede werking van spouwmuurisolatie is het belangrijk om de buitenmuren goed voor te bereiden. Dit omvat het verwijderen van bestaand metselwerk, het afdichten van eventuele voegen en het besproeien van alle oppervlakken met een biocide om bestaande schimmels en meeldauw te doden. Voorafgaand aan het afdichten van de spouwmuren, moeten ook de buitenmuren grondig worden gewassen om eventuele schimmelresten te verwijderen. De binnenkant van de spouwmuren kan vervolgens worden afgedicht met siliconenkit.
Vraag info of een offerte bij thiers-horizon.be