Pleisterwerk is de algemene term voor veel verschillende technieken bij het pleisteren van muren. Deze kunstvorm dateert uit de eerste eeuw na Christus. Er zijn veel technieken en materialen die kunnen worden toegevoegd aan gips voor wanden of plafonds. Gipspleister, of droog gips, is een gemakkelijk te gebruiken bouwmateriaal dat voornamelijk wordt gebruikt voor decoratieve of beschermende bekleding van plafonds en wanden, en ook voor het gieten en gieten van architectonische elementen. Bij pleisterwerk wordt een dunne pleisterlaag op een glad oppervlak aangebracht.
Traditioneel werd pleisterwerk gedaan met één enkele pleister op de muur. Maar tegenwoordig wordt pleisterwerk meestal gedaan met twee of meer lagen droog pleisterwerk op muren. Gewoonlijk fungeert de eerste laag pleister als een beschermende laag tegen vocht, waardoor het gemakkelijker schoon te maken is, terwijl de tweede laag glans en kleur aan het pleisterwerk geeft.
Soms zijn er problemen met de vorming van pleisters op het oppervlak van de muur. Als de muur bijvoorbeeld nat is, zullen de pleisters gemakkelijk loslaten en een droog en hard oppervlak achterlaten. In dit geval wordt het gedeelte van de muur vervolgens geschuurd en opnieuw geverfd, waarna de pleisters opnieuw worden aangebracht. Dit proces wordt scumbling genoemd.
Alvorens daadwerkelijk gips op de muur aan te brengen, moet de eerste pleisterlaag goed drogen. Nadat de coating is opgedroogd, is de volgende stap het schuren van de muur. Dit heet schuren. Door pleisterwerk van de muur af te schrapen, verbetert het niveau van het werk en wordt de vorming van troffelafdrukken tot een minimum beperkt. Als het werk helemaal klaar is, wordt er een laag gips of ander geschikt materiaal op de eerste laag schuur- en troffelmarkeringen gelegd. Het afgewerkte gips is nu klaar om te worden geplaatst.
Er zijn verschillende soorten pleistertechnieken. Een van deze technieken is de roterende stukadoor. Bij deze techniek brengt de stukadoor een zijde van het pleisterwerk aan op de muur en gebruikt vervolgens een roterende troffel om de andere zijde te schuren. Een stukadoor kan ook een vast mes gebruiken en de troffel gewoon over het pleisterwerk trekken om het op zijn plaats te ploffen. Een roterende troffel kan elektrisch of handmatig worden aangedreven.
Veel moderne pleisters hebben een zelfklevende achterkant. Dit vermindert de rommel en de schade die kan optreden door de lijm die de pleister aan de achterkant van de pleister vasthoudt. Sommige moderne pleisters hebben ook spuitlijmen die het aanbrengen nog gemakkelijker maken. Moderne pleisters kunnen rechte stroken of evenwijdige stroken hebben, afhankelijk van hoe u het pleisterwerk nodig hebt. De stukadoors kunnen met deze technieken zowel gestructureerde als gladde oppervlakken creëren.
.
Interesse in een mortex gietvloer? Informeer dan even bij Rogita. Ook voor Microtopping vloeren